Nederlanders en kaas

De kaasmarkt in Alkmaar

De kaasmarkt in Alkmaar

Nederland is een kaasland dat weten we, in vrijwel ieder huishouden ligt een stuk kaas in de koelkast. De vele varianten in kaas al dan niet gecombineerd met kruiden maken het een geliefd product voor ontbijt, lunch, diner en voor bij de borrel.

Maar we weten ook dat kaas vaak niet ‘gezond’ is simpelweg omdat de meeste kaassoorten veel verzadigde vetten en zout bevatten. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 16 procent vet. Dat valt vooral op als je kaas gaat verwarmen. Je zou dan bijna denken dat gesmolten kaas vetter is, maar niets is minder waar: gesmolten kaas is net zo vet als niet-gesmolten kaas, het valt alleen meer op.

Verkeerde vetten en zout hebben vaak een negatief effect op ons lichaam. Maar ja…kaas is zó lekker zeggen we dan!

Ook beschikbaar met geitenmelk

Ook beschikbaar met geitenmelk

Ayurveda kaas
Het beste van Oost en West, bereid met oer-Hollandse biologische koeien- of geitenmelk en heerlijke geneeskrachtige kruiden uit India en Sri Lanka. Onze kaas is het kind van het huwelijk tussen Oost en West.

Het idee is ontstaan om gezond en smakelijk te combineren, de kaas moet immers een goede smaak hebben, met als toevoeging dat het onze gezondheid ondersteund. De samenkomst van Oost en West zorgen voor een nieuwe smaakervaring.

Voeding als medicijn
Melk en melkproducten bevatten zowel eiwitten, vetten als koolhydraten. Ze zijn een bron van vitamines B2, B12 en mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Afhankelijk van de hoeveelheid vet levert het ook vitamine A. Deze gehalten variëren afhankelijk van de hoeveelheid en de soort melk en eventuele andere ingrediënten in het product. Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren gemiddeld circa 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daarom belangrijk voor gezonde voeding. Er wordt nogal verschillend over melk gedacht. Volgens het ene perspectief is melk “de witte motor” en “gezond voor elk” terwijl andere ervan overtuigd zijn dat melk alleen bedoeld is voor kalfjes en voor allerlei ziektes kan zorgen zoals osteoporose, allergie en mogelijk zelfs kanker.

Biologische

Niet alleen gezond voor hun, maar ook voor ons!

In Ayurveda wordt melk als een zeer belangrijk voedingsmiddel gezien. Er worden verschillende helende eigenschappen aan melk toegeschreven. Zo heeft het bijvoorbeeld verkoelende en voedende werking op het lichaam en wordt het soms gebruikt om bepaalde medicijnen mee in te nemen. Het is interessant dat Ayurveda erkent dat in sommige gevallen (koe)melk moeilijk te verteren kan zijn. Het wordt dan ook geadviseerd om de melk warm te drinken en er eventueel kruiden zoals gember, kaneel, kardemom en of saffraan toe te voegen. In onze kaas worden enkele van deze kruiden gebruikt om onder andere de vertering en opname van de kaas te bevorderen.

Pipali, Zwarte peper, Gember, KardamomKardamom, Komijnzaad, Venkelzaad, Kurkuma, Geelwortel, Asafoetida, Duivelsdrek, Ashwagandha, Indiase Ginseng, Ashoka, Himalaya zout, Amlaki, Indiase kruisbes, Fenugriek, Koriander, Saffraan, Zeewier, Neem Flower

AyurvedaKaas bevat véle heerlijke kruiden met geneeskrachtige eigenschappen: Pipali, Zwarte peper, Gember, KardamomKardamom, Komijnzaad, Venkelzaad, Kurkuma, Geelwortel, Asafoetida, Duivelsdrek, Ashwagandha, Indiase Ginseng, Ashoka, Himalaya zout, Amlaki, Indiase kruisbes, Fenugriek, Koriander, Saffraan, Zeewier, Neem Flower.

Door de toevoeging van de kruiden is Ayurveda kaas extra gezond. Deze kruiden worden in Ayurveda al duizenden jaren gebruikt voor hun medicinale werking. Zo hebben de kruiden een helende werking op het hele lichaam doordat deze het immuunsysteem versterkt. Daarnaast zitten er kruiden in de kaas die een meer specifieke werking hebben zoals een reinigend of voedend effect op het lichaam. Verder zorgen de kruiden ervoor dat de kaas beter door het lichaam kan worden opgenomen wat de kaas dus nog gezonder maakt.