Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten.

Maar over wat voor ‘voorschriften’ hebben we het dan ?

Biologische land- en veeteelt
In de landbouw moet voldaan worden aan de vele eisen om het kenmerk ‘biologisch’ te verkrijgen. Enkele kenmerken zijn dat veehouders hun dieren uitsluitend biologisch voer mogen eten en dat ze een diervriendelijke werkwijze hebben door de dieren meer leefruimte te geven. En worden er geen genetisch gemodificeerde ingrediënten gebruikt. In de landbouw worden gewassen uitsluitend geteeld op grond en niet op andere kunstmatige ondergronden zoals steenwol. Daarnaast dient men een natuurlijke kringloop in stand te houden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen. Er worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Biologische veehouderijOok in de melkveehouderijen worden strenge eisen gesteld. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. De koeien gaan in de zomermaanden naar buiten: minimaal 120 dagen per jaar. In het algemeen geldt dat diergeneesmiddelen alleen mogen worden gebruikt om dieren te genezen, en niet ter preventie.

De koeien krijgen minimaal zestig procent ruwvoer. Krachtvoer moet voor het grootste deel biologisch zijn geteeld. Verder mag het geen genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. Op de weilanden wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Grasland wordt voor een deel ingezaaid met klaver als natuurlijke bemester. Als word voldaan aan alle gestelde eisen dan vormen deze producten de basis voor ons biologische voedsel (de biologische verwerking).

Biologische verwerking
In de verwerking worden geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen gebruikt. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch. Er is slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong toegestaan. Het criterium is dat toevoeging technologisch onmisbaar moeten zijn.
Na het lezen van bovenstaande zult u begrijpen waarom biologische producten duurder zijn dan niet biologische producten.